Repskyddsbehandling

Enkelt, bekvämt och säkert. Beroende på hur du använder dina glasögon kan det vara bra med någon typ av ytbehandling.

Repor är en vanlig förekomst på glasögon och dessvärre så finns det inget material står emot dem. Är glaset däremot försett med en genomskinlig, hård yta (både fram- och baksida) så kommer uppkomsten av repor att bli så gott som obefintlig oavsett om du tappar glasögonen på golvet eller rengör dem.

En repskyddsbehandling är nödvändig för att förlänga livslängden på dina glasögon och är alltså en god investering. Vi utför repskyddsbehandling på alla typer av glasögon och du hittar oss på Vasastan.

Antireflexbehandling

När glaset reflekterar ljuskällor runt omkring kan detta orsaka bländning, som i sin tur gör att du ser ännu sämre i sådana lägen. Nu är det så att alla glasögon återkastar lite ljus, vilket gör att mängd ljus som kommer in i ögat minskar. I synnerhet så påverkar även detta din syn, främst när det inte finns några omliggande ljuskällor, till exempel vid mörkerkörning. Det är här antireflexbehandlingar på dina glasögon kommer in.

Just antireflexbehandlingar gör att mer ljus kan nå ögat genom att minska glasets egna reflexioner, vilket förbättrar ditt mörkerseende. Antireflexbehandling överför ca 99% av det omliggande ljuset direkt till ögat, oavsett vilket material dina glas har.
Med en antireflexbehandling känns glasen tunnare på grund av att ytreflexerna försvinner. Har du högre styrka på dina glas så är vår rekommendation att du gör en antireflexbehandling, däremot så kan alla, oavsett styrka på glasen, dra nytta av denna behandling. Den gör även att din ögon framträder tydligare under glasögonen. Vill du veta mer om antireflexbehandling är du varmt välkommen in till oss så berättar vi mer. Du hittar oss i centrala Stockholm, Vasastan.

UV-behandling

Precis som att solskydd på huden är en självklarhet för att inte UV-strålarna ska bränna dig, bidrar UV-behandling av dina glasögon till att skydda ögonen.

Man tror att stark exponering för ultraviolett ljus orsaka skador på näthinnan, grå starr och andra ögonproblem.

Fotokromatiska glas

Denna typ av glas mörknar automatiskt på utsidan när de utsätts för solljus, och återgår sedan snabbt till att vara helt genomskinliga inomhus. Dessa glas ger också 100 procent skydd mot solens UV-strålar och de finns i en mängd olika material och utformningar, däribland bifokala och progressiva.

Hur mycket fotokromatiska glas mörknar beror på hur mycket UV-strålning de utsätts för. När du sitter i bilen blir de dock inte lika mörka eftersom vindrutan hindrar mycket av UV-strålningen.

Polariserade glas

När ljus träffar en reflekterande yta, till exempel vatten, sand, snö, eller ibland bilar och hus, kan ljuset bli polariserat och riskera att blända dig. Då hjälper polariserade glas. Det finns många miljöer där man utsätts för detta. Vid en sjö eller till havs, där solen lyser på vattenytan eller i en bil, där solen reflekteras på instrumentbrädan eller på vägen.

Vanliga, tonade solglas förhindrar inte bländning om de inte är polariserade. Polarisering blockerar det bländande ljuset. Utomhus är vi bokstavligen omgivna av reflexer och bländande ljus. Med polariserade glas förbättras synen mer än om vi bara skuggar oss mot irriterande bländningar. Färg- och djupseendet förbättras, liksom skärpan och kontrasterna.

Fotografer har känt till detta länge och använder ofta polariserande filter för att få skarpare färger och djupare kontrast i sina fotografier. Beroende på vilken färg du väljer på dina polariserade glas, kan färg- och djupseendet förbättras ytterligare.